Verkeer(d) gezien

Ik moet even gal spuwen. Ik weet het, je moet kalm blijven, beheerst en rustig achter het stuur. Maar laat ik nu de laatste paar dagen ineens enorm geïrriteerd raken door mensen die helemaal niet deelnemen aan het verkeer (waar waarschijnlijk heel goede redenen voor zijn).

Vorige week, ik reed ergens tussen de 50 en de 55 (zonder kilometercorrectie), harder zal het niet zijn, waarop een oudere heer het nodig vond om “kalmerende gebaren” te maken. Je kent het wel, de “rustig rustig” handbeweging. Alsof ik met 90 voorbij kwam racen. Ik acht mezelf redelijk rationeel en wanneer terecht zal ik met schaamrood op de kaken mijn hand opsteken ter verontschuldiging. Zulke nare mensen daarentegen kan ik echt niet hebben.
Ik ben nog net niet omgekeerd om deze man om tekst en uitleg te vragen. Sowieso duurde het even tot het misplaatste gebaar tot me doordrong. Daarna twijfelde ik bij een rotonde een kilometer verderop of ik alsnog zou omkeren.
Niemand wil trouwens toch verkeersregelaar zijn (kinderoversteekplaatsen daargelaten), laat staan dat iemand er zijn hobby van maakt? Ik heb namelijk werkelijk het gevoel dat deze man daar de hele dag moet hebben gestaan, wachtend op mensen die volgens zijn gebrekkig waarnemingsvermogen een paar kilometer per uur te hard rijden, om ze vervolgens vermanend na te gebaren.

Afgelopen weekend kwam ik aangereden op de parkeerplaats voor de Albert Heijn. Joehoe! Het dichtstbijzijnde plekje vrij! Links een invalide plek, er tegenover mijn place to be! Een man steekt nog net even over, dus ik wacht geduldig. Knipperlicht uit naar rechts, om vervolgens achteruit in te kunnen parkeren. Ik rijd de auto schuin naar voren, slechts enkele seconden verwijderd van de tijdelijke verblijfplaats van mijn auto, waarop de zojuist overgestoken man boos gaat gebaren naar het invalide bordje in het vak aan de overkant. Nog net niet pissig maak ik een wegwerp gebaar. Waar bemoeit die man zich mee? Vier dingen doet hij verkeerd:

 1. De beste man kon helemaal niet zien of ik invalide ben of een invalide persoon bij me heb.
 2. Ik had mijn knipperlicht de andere kant op staan en mijn richting had een dermate schuine richting dat ieder oplettend persoon zou kunnen inschatten dat ik niet dat plekje op ging.
 3. Je ziet toch ook dat het plekje aan de overkant helemaal vrij is? Waarom zou ik op de invalide parkeerplaats gaan staan als er gewoon een plekje vrij is, nog dichterbij de supermarkt dan de invalideplek. Ik wil helemaal geen invalideplek! Die zijn veel te groot! Straks denken mensen nog dat ik niet kan parkeren! Malloot! …. Adem in. Adem uit. Pfffjeew.
 4. Het ergste van alles is nog dat deze man daarna alsnog kan zien dat je daar helemaal niet ging parkeren. Volksheld als hij zich toonde verwachtte ik dan ook wel een sportief excuus of in ieder geval een begripvol gebaar te ontvangen toen hij zijn fout inzag (of had moeten zien).

Ik weet zeker dat deze heren dezelfde zijn die met 70 invoegen op een snelweg waar je 120 mag. Weet het zeker!

Ok Dennis… Rustig maar weer… Volgende artikel weer iets liefs zoeken in je medemens. Uitdaging, iets liefs in het verkeer.

 

(Maar dit artikel krijgt zeker ook een vervolg)

 

10 gedachten over “Verkeer(d) gezien”

 1. Leuk stuk. Weet je wat ook heeeeel erg is? Als je bij een rotonde staat te wachten en de auto waar je op wacht slaat voor je neus af zonder richting aan te geven. Bij minstens de helft van de rotondes sta ik voor jan doedel te wachten.

  1. Argh ja zeker, ik denk dat dat bij mij ook wel frustratie nummer 1 is. Vooral op rotondes inderdaad.

   Heb het ook een keer gehad bij een gewone afrit. Ik wilde eruit, wachtte op een andere auto, en die kwam er toen in. Ik seinde naar de auto, waarop z’n raam open ging. Ik deed hetzelfde. Hij vroeg me wat er aan de hand was en toen zei ik dat z’n knipperlicht het niet deed….

   Hij vond het niet grappig en stapte uit. Hij was ook nogal groot en breed en uhm… eng…
   Toen zei hij “doe niet zo bijdehand joh!”, en ging weer terug naar z’n auto…

   Slik….

   Dat zal hem leren! Ahum..

 2. Je blijft me verrassen, kijk dat ik me daar nu druk om zou maken….Normaal had je het alleen een rare oude man gevonden.
  Wat mij betreft zegt het trouwens meer over je zelf als over die weggebruikers. Ik weet dat je een paar lastige weken achter de rug heb vooral met betrekking tot je werk.
  Rustig aan zou ik zeggen gewoon die 50 blijven reiden.

 3. Dit stuk doet me denken aan een artikel dat ik laatst las, over het feit dat degene aan wie je je ergert niet de macht heeft om jou te irriteren, maar dat je dat gevoel helemaal zélf creëert. En dat die persoon daar dus niks aan kan doen. Daar moest ik even over nadenken. Om tot de conclusie te komen dat ik het niet met de schrijver van het artikel eens ben :-). Sommige mensen geven je ongevraagd hun mening, of hun reactie is gewoon niet in orde. En ja, dan mag je je daar best even openlijk aan irriteren. Een raampje opendraaien en even terugreageren lucht soms zó ontzettend op!

 4. En dan zegt men dat we agressiever worden in het het verkeer!
  Vind dat jij je nog heel erg goed hebt ingehouden weet niet hoe ik hierop had gereageerd….
  Weer een TOPSTUK Dennis KLASSE!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *