Team of groep individuen?

Een tijd terug hebben we binnen ons bedrijf multidisciplinaire projectteams ingezet. In ons geval bestaande uit een maatwerkspecialist, webdesigner, webdeveloper, webmarketeer, supportmedewerker en een projectmanager. De projectmanager is de spil van het team. Daar komt een project binnen en deze overziet de voortgang.

Op zich een uitstekend plan. Je loopt hier en daar natuurlijk tegen praktische problemen aan die je moet tackelen, maar dat zijn weer artikelen op zich. Waar we destijds minder aandacht aan hebben besteed was dat als je zes collega’s van verschillende disciplines bij elkaar zet, je het wel een team kunt noemen, maar het eigenlijk nog gewoon zes individuele collega’s zijn.

Ik vergelijk het even met voetbal. Het Nederlands elftal bestaat uit stuk voor stuk goede voetballers. Ieder excelleert bij zijn eigen club. Ze spelen daar mogelijk al jaren en zijn op elkaar ingespeeld: een team dus. Zet je ze echter voor het eerst bij elkaar in een nieuw elftal dan kunnen ze individueel nog zo goed zijn, het is nog niet echt een team. Natuurlijk zullen ze een goede wedstrijd kunnen spelen, maar kampioen word je niet zomaar.

Niet iedere combinatie van goede spelers werkt ook. Je kunt elf aanvallers opstellen, maar wie houdt dan de bal uit het doel? En zelfs als je maar drie aanvallers opstelt, ze kunnen niet allemaal in de spits spelen. Uiteindelijk bepaalt daar de bondscoach wie er echt gaat spelen en hoe. Maar aan het eind van de rit moeten de spelers het toch zelf doen. Elkaar aftasten, leren kennen en bijvoorbeeld elkaar een doelpunt gunnen. En als een andere verdediger een foutje maakt, niet wijzen maar sprinten. De fout goedmaken voor een ander. Dat hoeft de coach niet te roepen, maar dat doe je gewoon. Dat is een team. Uiteindelijk bepalen de spelers dus zelf of er een team ontstaat of dat er elf individuen op het veld lopen. De coach kan alleen de mogelijkheden bieden.

Zelfde verhaal binnen een bedrijf. Je kunt de projectmanager opdragen een team te vormen, maar uiteindelijk bepalen ze zelf of het ook echt een team wordt of gewoon een groepje collega’s blijft. Natuurlijk moet de projectmanager iedereen goed betrekken bij een project, van begin tot einde. Hoe anders creëer je betrokkenheid en hoe anders rond je een project met succes af. Maar het is te makkelijk om de hele verantwoordelijkheid bij de projectmanager te leggen. Je hoeft niet altijd te wachten tot iemand iets van je vraagt. Als je collega in de problemen zit, niet negeren, niet wijzen, maar sprinten. Zo overwin je obstakels en heb je de basis van een goed team.

2 gedachten over “Team of groep individuen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *